Mate Gabor - A test lazadasa

Dr. Máté Gábor: A test lázadása

Ismerd meg a stressz betegségeket


(85. oldal)

- Másokkal is viszonya volt a férjének, ugye? Meddig tűrte?

- Négy évig. Már két gyerekünk volt, és én hittem a házasságban. – Laura lassan előrehúz egy zsebkendőt, és letörli az arcáról a könnyeket. – Még soha, senkivel nem beszéltem erről.

- Még mindig fáj, ugye?

- Nem tudom, miért. Már vagy száz éve történt az egész… Elnézést, kicsit elérzékenyültem.

- És milyen érzés, amikor elérzékenyül?

- Zavaró. Mert csak ront a helyzeten.

- Nem szeret elérzékenyülni, ugye?

- Hát, ha valaki elérzékenyül, az általában azért van, mert valami rossz vagy szomorú dolog történt vele, nem igaz? Vagyis miért akarna bárki is elérzékenyülni?

Bizonyos értelemben Laurának igaza van. Egy szomorú vagy dühös gyermek csak akkor könnyebbül meg, ha van valaki, aki odafigyel az érzéseire, aki megvédi és megnyugtatja az ilyen helyzetekben. Ha pedig nincs ilyen ember a környezetében, akkor minden érzelmet mereven magába kell zárnia. Az ALS-sel (Amiotrófiás laterálszklerózis - Az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség) együtt járó fizikai merevség talán éppen ennek a magatartásformának a következménye. Talán éppen azért alakul ki ez a betegség, mert az idegrendszer minden energiáját felemészti az, hogy visszafojtsa az erőteljes érzelmeket, amelyek normális esetben a felszínre törhetnek.

(366. oldal)

Nem kis dolog arra kérni a frissen diagnosztizált betegeket, hogy a betegségük megértésének az érdekében vizsgálják meg az emberi kapcsolataikat. Rendkívül nagy kihívást jelent mindazok számára, akik nincsenek hozzászokva az érzéseik kifejezéséhez, érzelmi szükségleteik felismeréséhez, sem ahhoz, hogy könyörületesen és öntudatosan közelítsék meg a szeretteiket. A nehézséget csak fokozza, hogy betegségük miatt még jobban függnek mások támogatásától, és sebezhetőbbek, mint valaha. Nincs egyszerű válasz a dilemmára, de ha valaki nem oldja meg, folyamatosan stressz forrásként további betegségeket okoz. A beteg mindent megpróbálhat. a lelki tehet nem lesz könnyebb, csak ha tiszta fejjel, könyörületes értékelésnek veti alá életének legfontosabb emberi kapcsolatait.